Zomerwandeling in de regen

Zomerwandeling in de regen

donderdag 11 augustus 2016

 

Donderdag 11 augustus stond de zomerwandeling op het programma.

Na een ontvangst op Buitengoed Slavante (met heerlijke hapjes en drankjes) stond gids Paul al klaar om onze wandeling over de Sint Pietersberg en ENCI groeve te begeleiden.

Jammer genoeg was het bestuur vergeten de worst naar de Heilige Clara te brengen zodat de regen met bakken uit de hemel viel. Maar een  LLL- lid laat zich hierdoor niet weerhouden en 11 leden trotseerden de weersomstandigheden.

Wij werden getrakteerd op mooie vergezichten en de gids gaf uitleg over het ontstaan van het Limburgse landschap met zijn door rivieren doorsneden plateaus en beekdalen. Sinds de ijstijd zijn hierdoor een aantal rivierterrassen ontstaan. De kalksteen in de ondergrond werd een veelgebruikt materiaal o.a. in de bouw en zo is de kilometers brede en tientallen meters diepe ENCI groeve ontstaan. In 2018 stopt de mergelwinning in dit gebied en komt het grotendeels onder beheer van Natuurmonumenten. De gids vertelt enthousiast dat reeds 20 jaar de Oehoe hier in deze vallei zijn intrek heeft genomen en al vele jongen heeft grootgebracht en zo het peil van deze vogelsoort heeft verbeterd.

Om het gebied te ontsluiten voor recreatie is er een uitkijkplatform en een trap aangelegd die 40 meter hoogte kan overbruggen. Hierdoor wordt een deel van de historische route Maastricht- Luik in ere hersteld en is het gebied te bereiken om te zwemmen, te wandelen en te fietsen.

Terug op het buitengoed nemen we onder dankzegging afscheid van de gids en schuiven we aan tafel voor een lekkere maaltijd. Wij ruiken en proeven nog verschillende wijnen en komen gezamenlijk tot de conclusie dat het altijd zinvol is een geplande activiteit (ook al zijn er minder deelnemers) door te laten gaan. Dat geldt overigens niet voor een activiteit met een spreker, dan moeten er wel voldoende leden aanwezig zijn.

Nog een fijne zomer en tot in september.

Tiny Klein Tuentes- Streutjens