Bezoek aan Wijngaardsberg van Ellen van Beek en Jules Nijst

Bezoek aan Wijngaardsberg van Ellen van Beek en Jules Nijst

dinsdag 11 augustus 2015

 Wijnboer in Limburg
 
 Romantisch, wijn proeven, druiven plukken.
 Grote gezellige houten vaten.
 Zon. Een prachtige tros druiven in je hand.
 Mooi geknipte wijnranken, strakke lijnen vormend in het landgoed,
 een lust voor het oog.
 Wijn, een hemels produkt,
 alleen al bij het het horen van de namen, Auxerrois, Chardonnay,
 Pinot Noir
 Het (druiven)sap komt alleen al bij de gedachte je mond uit ,
 de alcohol stijgt naar je hoofd en je voelt je god in Frankrijk.
 hoog verheven boven iedereen .
 
 Dat gevoel.
 
 Grond, loss, klei, gist, bladeren,
 allerlei ziektes, schimmels.
 10.000 boompjes snoeien in de winter.
 Boompje of zeg je struikje 1 is leuk,  10 ook nog, maar bij
 struikje 5876, gaat de leukigheid er toch vanaf, lijkt mij.
 100 keer in de oogsttijd per dag, naar het weer kijken.
 Teveel regen, te weinig zon, doorwerken tot midden in de nacht,
 het schoonmaken van het persapparaat, na iedere lichting.
 Metalen silo's. druiven plukken, zo'n weet ik niet hoeveel trosjes per dag.
 Het handmatig verknippen van de trosjes, voor een intensievere
 smaak, knip, knip 1 miljoen keer.
 
 Ver weg was de romantiek na deze bijzondere kennismaking met Wijngaardsberg.
 Respect kwam ervoor in de plaats.
 
 Vind je dit leuk? Ja was het antwoord.
 Gepassioneerd technisch, ja bijna scheikundig ,was de uitleg
 van wijnboer (geworden) Jules.
 Nadat hij bij Philips het licht niet meer zag schijnen en hij
 dus boer was geworden, weliswaar wijnboer maar toch.
 Leuk?
 Mijn hemel ik drink hem liever als dat ik hem verbouw.
 Alleen na vanavond zal ik bij ieder glas veel meer stil staan en zal ik meer mindful
 drinken en ieder slokje zal ik laten walsen in mijn mond, denkend
 aan al 't werk dat hieraan voorafgegaan is.
 Of moet je juist alleen maar genieten? De smaak van de wijn tot je nemen
 en heerlijk fantaseren? En aan niks meer denken?
 Want als je geniet van de wijn, is dat het geschenk van de wijnboer aan jou.
 Hier doet hij 't voor.
 
 Het is net als een bruidsjurk maken. Mijn metier.Het intensieve ambachtelijke proces
 van garen en stof tot aan het eindprodukt, daarin zit de passie van de maker.
 En dat komt tot uiting in de blijheid en uitstraling van de draagster.
 Een fantastische wisselwerking, het ene kan niet zonder het andere.
  Van wijnstokje uit Amerika, tot een heerlijke Pinot Noir,
 ligt een helse weg, die alleen met passie en kunde volbracht kan worden.
 Jaar in, jaar uit.
 Petje af.
 
  Santé.

Cécile Timans